Nieuws

Wereld Alzheimer Dag

naar de markt

Als dementievriendelijke gemeente plaatsen we naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag op zaterdag 21 september dementie graag onder de aandacht met enkele feiten en weetjes.

Enkele belangrijke cijfers op een rij.

In België leven naar schatting  202.000 mensen met dementie. Er zijn naar schatting 273 mensen met dementie in onze gemeente. De kans is 1 op 5 of 20% dat iemand in zijn leven dementie krijgt.

Dementie komt enkel voor bij oudere mensen.

Niet waar. Hoewel leeftijd de belangrijkste risicofactor is voor dementie kan dementie ook voorkomen op jonge leeftijd. Men spreekt van jongdementie wanneer er dementie optreedt voor 65 jaar.

Ik vergeet steeds meer… heb ik dementie?

Neen. Vergeten kan vele oorzaken hebben en doen we allemaal wel eens. Toch is het belangrijk om bij twijfel zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts.

Dementie  is niet enkel dingen vergeten.

Waar. Het tast buiten het geheugen ook het spreken, de concentratie, het uitvoeren van activiteiten en het organisatietalent aan.

Hoe herken je dementie?

  • Vergeetachtigheid: afspraken vergeten, vragen en verhalen herhalen, de weg kwijt raken …
  • Gedragsveranderingen: achterdocht, wantrouwen, ontkennen van dementie …
  • Taalproblemen: juiste woorden niet vinden, woorden niet begrijpen, moeite hebben om een gesprek te volgen …
  • Problemen met dagelijks handelen: geldbeheer, boodschappen doen, hobby’s uitoefenen, keuzes maken, beslissingen nemen, aanpassen aan nieuwe situaties …

De meest voorkomende vorm van dementie is alzheimer.

Waar. Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen die het geheugen aantasten en kent dus vele vormen.  De ziekte van Alzheimer is daarvan de bekendste en meest voorkomende. Liefst 70% van de personen met dementie heeft Alzheimer.

Dementie is te genezen.

Neen. Op dit moment is dementie nog onomkeerbaar en dus niet te genezen. Wel is er medicatie om de symptomen te stabiliseren. Deze zijn echter van tijdelijke aard en hebben niet bij alle mensen het gewenste resultaat.

Een gezonde levensstijl vermindert het risico op dementie.

Waar. Enkele tips: blijf in beweging, onderhoud je sociale contacten, eet gezond, slaap voldoende, rook niet, wees matig met alcohol …

Dementie is erfelijk.

Niet waar. In de meeste gevallen is dementie niet erfelijk of is de erfelijke factor eerder zeldzaam. Als dementie voorkomt op jonge leeftijd, stijgt echter de kans dat er toch een erfelijk factor meespeelt.

Lille is een dementievriendelijke gemeente.

Waar. Om dementie onder de aandacht te brengen levert Lille inspanningen om een warme samenleving te maken waar mantelzorgers en personen met dementie hun plaats vinden. Dit doet de gemeente met tal van acties zoals een praatcafé, een Eerste Hulp bij Dementie Rugzak of een toneelavond. Check www.lille.be/dementie voor alle acties en informatie.

www.alzheimerliga.be - Alzheimer Phone National, 0800 15 225 - www.dementie.be/tandem

Datum van het bericht: dinsdag 03 september 2019