Nieuws

Bezichtigingsmoment Cado, seniorenwoningen en Trefpunt

Cado en Trefpunt

De oude pastorie in Gierle is omgebouwd tot een dagopvang voor ouderen (Cado). Achter de opvang verrezen 14 seniorenwoningen. In hetzelfde gebouw als de opvang huist ook het Trefpunt waar verenigingen gebruik van kunnen maken. Zaterdag 16 september zetten deze locaties hun deuren open.

Praktisch

Bezichtigingsmoment Cado, seniorenwoningen en Trefpunt

  • Zaterdag 16 september 2017 van 14 tot 18 uur.
  • Kloosterstraat 1 in Lille

Voorstelling projecten

Dagopvang voor ouderen (Cado)

De oude pastorie in Gierle is omgebouwd tot een dagopvangcentrum voor zorgbehoevende inwoners van Lille en omgeving. De bezoekers van de dagopvang kunnen rekenen op professionele zorg en een leuke tijdsbesteding. Samen eten, op uitstap gaan, spelletjes doen...

De meeste mensen komen de hele dag, maar je kan vrij kiezen wanneer je komt en vertrekt. Het gesprek met de mantelzorger bij het brengen en ophalen is ook erg kostbaar. Uiteindelijk nemen de professionele verzorgenden maar een klein stukje van de zorg op zich, het zijn de mantelzorgers die deze dragen.

Niets moet in de dagopvang, maar er mag veel. Er wordt rekening gehouden met de wensen van elke bezoeker. Met een arsenaal aan mogelijkheden spelen de verzorgenden in op de vraag en eigenheid van de bezoekers. Bij voorkeur worden er dingen bovengehaald die mensen verbinden, die ze samen kunnen doen. Elke dag kunnen de bezoekers met hun verhaal terecht in het dagopvangcentrum.

Zo lang mogelijk zelfstandig wonen

We worden alsmaar ouder en iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. In de eerste plaats kan dit door in te zetten op thuiszorgondersteuning en mantelzorg. In onze gemeente kan je onder andere via het OCMW hulp laten komen om je te helpen wassen, strijken, schoonmaken of koken. Je kan ook een warme maaltijd aan huis laten afleveren. De dagopvang in Gierle ontlast de mantelzorger. Wanneer de zorgbehoevende één of meerdere dagen per week goede zorgen krijgt in de dagopvang kan de mantelzorger zijn rol langer volhouden.

 

De dagopvang is een CADO. CADO staat voor Collectieve Autonome dagopvang voor ouderen. Ook senioren die behoefte hebben aan begeleiding overdag, maar geen intensief medisch toezicht of behandeling nodig hebben zijn van harte welkom. Het is de bedoeling dat de ouderen samen met de verzorgenden een gezellige huiselijke dag doorbrengen in de CADO. Samen koffiezetten, eten, de afwas doen... De nadruk ligt op huiselijke gezelligheid en actief bezig zijn. Met de uitgestrekte tuin van de oude pastorij vlakbij kunnen de ouderen ook wandelen of een terrasje doen.

 

Serviceflats en seniorenwoningen

Het OCMW van Lille heeft 14 nieuwe seniorenwoningen laten bouwen achter de oude pastorij in de Kloosterstraat in Gierle (Pastoorshof). Iedere woning bestaat uit een woonkamer, keuken, een ruime slaapkamer en een aangepaste badkamer. In de woningen in Gierle is er ook een logeerkamer.

De seniorenwoningen staan open voor valide senioren en voor mindervalide senioren die nog voldoende zelfredzaam zijn. Verder kan men op vrije basis gebruik maken van de dienstverlening van het OCMW, zoals gezinszorg, warme maaltijden, personenalarm, mindermobielencentrale,…

Het Trefpunt

In de oude pastorij van Gierle bevindt zich sinds kort het Trefpunt. Het Trefpunt ligt in hetzelfde gebouw als de dagopvang voor ouderen en vlakbij de seniorenwoningen in Gierle. Het Trefpunt is nog heel erg nieuw. Het wordt nog volop verder uitgewerkt. Het Trefpunt moet uitgroeien tot een ontmoetingsplaats voor en door de lokale gemeenschap. Overdag worden er ontmoetingsmomenten georganiseerd. ’s Avonds kan je er vergaderen.

Momenteel is het Trefpunt op maandagvoormiddag een peuterspeelpunt. Ouders, grootouders en begeleiders met kinderen tot 3 jaar kunnen er dan terecht. Op donderdagnamiddag van 14 tot 16 uur wordt het Trefpunt uitgebaat door Het GielsBos. Iedereen is welkom om dan een koffietje of watertje te komen drinken in ruil voor een vrije gift. Okra Gierle houdt tweewekelijks op maandagnamiddag een hobbynamiddag in het Trefpunt. Dan wordt er onder andere gebreid en genaaid. Iedereen is welkom om hierbij aan te sluiten.

Verenigingen die zin hebben om zelf iets te organiseren in het Trefpunt mogen altijd contact opnemen met het OCMW van Lille.

Datum van het bericht: dinsdag 12 september 2017